Bomb dödade 30 torghandlande algerier

Minst 30 människor dödades, och tiotals andra skadades, när en sprängladdning exploderade på en marknadsplats i staden Larbaa i Algeriet. Attentatet beskrivs som det värsta som riktats mot civilbefolkningen i landet i år.
Det var på fredag morgon, när torghandeln pågick som intensivast, som sprängladdningen plötsligt briserade. Bomben ska ha legat gömd i ett sopberg precis vid ingången till torget, som då var fullt med människor som storhandlade inför firandet av landets nationaldag som infaller den 5 juli. Algeriets nationaldag Den 5 juli för 40 år sedan Algeriet blev självständigt från Frankrike. Strax före det att bombdådet inträffade lovade president Adbelaziz Bouteflika att lokala val ska hållas den 10 oktober i år. Kan vara fundamentalister Det är ännu okänt vem eller vilka som ligger bakom dådet. Men säkerhetstjänsten var snabb med att tala om att dådet liknar dem som islamistiska grupper tidigare gjort sig skyldiga till. Bara för tre dagar sedan förklarade landets militärchef att regeringen nu vunnit kampen mot islamisterna. Långvarig konflikt Algeriet har länge dragits med ett blodigt inbördeskrig mellan regeringsstyrkor och fundamentalistiska, islamistiska grupper. Konflikten bröt ut 1992 när regeringen stoppade ett val som det stod klart att islamisterna skulle vinna klart. Sammanlagt 100 000 dödade Brutala överfall mot civilbefolkningen har sedan dess rapporterats med jämna mellanrum. Totalt har upp emot 100 000 människor fått sätta livet till i striderna.
Pia Daleke, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".