Miss i skatteavtal kostar staten miljarder

Staten har förlorat 3,1 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter under 2000-talet på grund av en miss i skatteavtalet med Österrike. Det visar en granskning som Skatteverket har gjort.

Ekot avslöjade i april att det blir allt vanligare för svenska företagare att bosätta sig i Österrike innan de säljer sitt företag. På så vis kan de undkomma skatt.

– Min första tanke när jag läste om det här i media var att det inte kan röra sig om så stora belopp. Men ju mer jag har tittat på saken så får man ju bekräfta uppgifterna eller snarare lägga till lite, säger Johan Thim på Skatteverket.

Det är större än det verkade från början alltså?

– Ja, säger Johan Thim.

Minus 3,1 miljarder
Skatteverkets kartläggning visar att minst 161 svenska företagare har flyttat till Österrike för att undvika skatt i samband med att de säljer sitt företag sedan 2000-talets början. På så vis har staten gått miste om 3,1 miljarder kronor i skatteintäkter.

Allt beror på att Sverige och Österrike inte rättat till en miss i skatteavtalet länderna emellan som funnits ända sedan 1991.

– Det bästa vore ju att ändra utformningen av skatteavtalet så att det ser ut på samma sätt som de flesta moderna avtal gör idag, säger Johan Thim på Skatteverket.

En av huvudanledningarna till att det inte blivit ett nytt skatteavtal med Österrike är att regeringen drog ned på personal på den enhet på finansdepartementet som ansvarar för internationella skatteavtal.

Olönsam neddragning
Konsekvensen är att svenska staten alltså gått miste om minst 3,1 miljarder kronor i skatteintäkter. För de pengarna hade man till exempel kunnat betala lönerna åt all personal på hela finansdepartementet i tio år. Det är med andra ord inte alltid lönsamt att dra ned på personal.

Sedan Ekot rapporterade om den här missen i skatteavtalet har förhandlingarna kommit igång på allvar, inte minst sedan nyheten fått en allmän spridning i Österrikiska medier. Men när ett avtal kan bli klart vill ingen säga.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".