Vänsterpartister toppar skuldligan

Bland de drygt 5 400 politiker som kandiderar till riksdagen i höst finns flera som är fall för kronofogden på grund av obetalda skulder, visar en genomgång som Ekot har gjort. Vänsterpartiet har flest kandidater som inte har betalat sina skulder i tid.

35 politiker i vänsterpartiet är sammanlagt skyldiga 3,2 miljoner kronor. Jan-Eric Berglund från Ånge kandiderar för vänsterpartiet i Västernorrland och är skyldig över 130 000 kronor för underhållsstöd.

– Det känns väl jobbigt att ha en så pass stor skuld hos kronofogden. Har man underhåll att betala och den bakgrund som jag har som nykter alkoholist och narkoman så hade man inte förutsättningar att betala underhåll och då har det blivit en skuld när man har varit arbetslös och sådana saker. Nu har jag ju en avbetalningsplan hos kronofogden så det funkar ju på det viset, men det är inte kul att ha skulder för man blir låst, säger Jan-Eric Berglund.

Hur tror du att det här påverkar politiken, din verksamhet och vänsterpartiets?

– Jag tror att det kan vara till en liten fördel politiskt. För jag vet ju vad jag pratar om som en normal Svensson ute i samhället, att det inte är så enkelt ibland.

V-kandidaterna skyldiga tre miljoner
Av vänsterpartiets samtliga politiker som ställer upp på valsedlarna till höstens riksdagsval är det drygt fem procent eller 35 stycken som är skyldiga 3,2 miljoner kronor. Det rör till övervägande del skulder till det allmänna, till exempel obetalda skatter och studiemedel eller underhållsstöd för barn, tv-avgifter och felparkeringsböter.

Mats Einarsson sitter i vänsterpartiets verkställande utskott.

– Den enda förklaring som man ser omedelbart är väl att våra kandidater har lägre genomsnittslön och inkomst, och det är vanligare bland låginkomsttagare med skulder av olika slag. Jag är inte så förvånad över de där siffrorna, säger Mats Einarsson.

Flera vänsterpartister har skulder på hundratusentals kronor och de kan röra flera hundra betalningar. Mats Einarsson menar att det är viktigt att exempelvis betala sitt underhållsstöd.

– Det är klart att man ska betala sina skulder både till det allmänna och till privata fordringsägare, men vad som ligger bakom de enskilda fallen är omöjligt att veta, säger han.

Påverkar det vänsterpartiet på något sätt?

– Det tror jag inte. Det finns alltid en viss andel av befolkningen som råkar få skulder av olika slag, säger Mats Einarsson i vänsterpartiets verkställande utskott.

Folkpartister har näst mest skulder
Folkpartiet ligger näst högs med 24 riksdagskandidater som är skyldiga sammanlagt 2,3 miljoner. De andra riksdagspartierna har mellan nio och 16 kandidater som är registrerade hos kronofogden med totala skulder på mellan en halv och tre miljoner kronor.

Kronofogden har i många fall försökt få politikerna att betala och gjort misslyckade försök att få fram pengar genom utmätning. Men fortfarande är det alltså många som inte har betalat sina skulder.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Research:
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Katrin Kasström
katrin.kasstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".