Vitryssar utestängs från universiteten

Det är tre månader sedan presidentvalet och protesterna i Minsk då framförallt unga vitryssar demonstrerade. Många av dem har straffats ut från sina skolor, men de fortsätter ändå att kräva presidentens avgång och riktig demokrati.

En av dem har precis avslutat en landsomfattande hungerstrejk bland unga och är ordförande för Malady Front, Unga fronten, i Minsk.

Marknadstantens söta vitryska jordgubbar lockar inte 18-årige Dmitrev Federuk. Vatten klarar han inte ens att se. Det är följden av tolv dagars hungerstrejk drickandes bara vatten.

Läkaren tvingade honom att sluta
Trettonde dagen tvingade läkaren honom att sluta tillsammans med 40-talet andra som protesterade mot gripanden och fängelsedomar mot oppositionella. Dmitrev hade förlorat tolv kilo.

– Vår ledare för Unga fronten greps och fängslades i 30 dagar utan någon anledning alls, anklagad för att ha slagit poliserna som tog honom, berättar Dmitrev.

– Men vi ville också protestera allmänt mot hur unga studenter, oppositionella och religiösa samfund utanför ryskortodoxa kyrkan behandlas här i Vitryssland.

Ledaren släpptes inte, men Dmitrev tycker ändå att protesten gav resultat.

– Till och med nu är gensvaret enormt, vi får stöd från människor som ringer från olika delar i landet. Fortsätt, säger de till oss, säger han.

Protesterna fortsätter
Protesterna efter presidentvalet 19 mars har inte upphört, men är inte lika omfattande. Tusentals studenter, också Dmitrev, har stängts ute från sina universitet som straff för att de deltog då. Många av dem har lämnat Vitryssland efter att ha erbjudits gratis platser vid olika universitet i EU-länder.

Dmitrev tänker läsa på distans i Vilnius, han vill inte lämna landet utan fortsätta kämpa mot Lukasjenkos regim.

– Det är den här generationen som jag tillhör som måste bryta dödläget, anser han.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".