Amerikanska soldater åtalas för mord

Åtta amerikanska soldater åtalas för mord på en civil man i Irak. Beskedet på onsdagskvällen från ledningen för den ansedda Marinkåren är ännu ett bakslag för president Bush och bilden av kriget i Irak.

Åtta män åtalas alltså, för bland annat mord, i Irak. Ett ovanligt besked, och sannolikt extra plågsamt för den amerikanska ledningen eftersom sju av de misstänkta tillhör Marinkåren, soldater i det absoluta toppskiktet i den amerikanska militären.

Försökte dölja händelserna
Dessutom misstänks männen bland annat för att ha försökt dölja händelserna i staden Hamdania i slutet av april, genom att placera ett automatvapen bredvid den handikappade man i 50-årsåldern som de ska ha skjutit ihjäl.

Enligt den döde mannens familj som talat med CNN inträffade det hela när soldaterna var på jakt efter motståndsmän som placerat ut sprängladdningar.

En av de åtalade soldaternas far intervjuades i tv på onsdagskvällen, och förmedlade sin sons försäkran om att han är oskyldig, och bara gjort sitt jobb som Marinkårssoldat.

Fler misstankar om övergrepp
Vilka befogenheter man har som sådan är uppenbarligen inte helt tydligt, för vid sidan av detta och andra misstänkta övergrepp så pyr frågan om händelserna i Haditha.

Misstankarna om att 25 civila irakier, bland dem barn, ska ha skjutits ihjäl av urspårade marinkårssoldater på jakt efter motståndsmän efter att en av deras kamrater sprängts ihjäl.
Också där hävdas att de misstänkta följt sina regler, gjort sitt jobb som soldater, men också där kan förklaringen visa sig otillräcklig.

Beslut om rättslig prövning väntas nu. Och konsekvenserna kan bli stora. Alla åtta vars åtal blev kända på onsdagen riskerar nu själva att straffas med döden.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".