Astra lanserar nytt cancermedel i Japan

Astra Zeneca har fått ett nytt läkemedel mot lungcancer godkänt i Japan. Företaget väntar på ett klartecken även i USA, och de ska även gå vidare med en ansökan i Europa.
Enligt informationschefen Staffan Ternby räknar Astra Zeneca med att läkemedlet ska bli en rejäl storsäljare med en omsättning på närmare 10 miljarder kronor om året: – Ja, vi räknar med att Iressa ska bli ett medicinskt genombrott inom cancerbehandlingen, säger Staffan Ternby. Stoppar tumörtillväxt Det läkemedel som Astra Zeneca nu får sälja på den japanska marknaden heter Iressa och är utvecklat i England. Medicinen har i studier visat sig kunna hejda lungcancertumörers tillväxt och i vissa fall även få dem att gå tillbaka. Kan bli storsäljare De undersökningar som hittills gjorts visar att patienter som redan har fått cellgifter har nytta av det nya läkemedlet. I höst kommer studier som också visar om det går att använda redan som första behandling. Om resultaten är positiva även där, så tror också Florin Sierzen, överläkare och lungcancerexpert på Radiumhemmet i Stockholm, att Iressa kan bli en storsäljare: – Jag kan säga att de är sådana läkemedel som vi väntar på inom hela onkologin (cancervården). Alla som behandlar tumörsjukdomar vill ha den typen av läkemedel, säger Florin Sierzen Mindre biverkningar Enligt Florin Sierzen fungerar det nya lungcancerläkemedlet så att det hämmar den signal som säger till tumörcellen att växa. Biverkningarna är mindre än med cellgiftsbehandling, något som också talar för det här medlet. Nästa USA och Europa Astra Zeneca ska i år försöka få Iressa godkänt även i USA och kommer att lämna in en ansökan också i Europa. Att Japan blev först ut med att ge klartecken för Iressa beror enligt informationschefen Staffan Ternby på att de japanska myndigheterna var snabbare, samtidigt som amerikanerna ville att företaget skulle genomföra fler studier. Nio till tio miljarder om året De hoppas att det här nya läkemedlet mot lungcancer ska få en försäljning på mellan nio och tio miljarder kronor om året, när det är godkänt på alla de viktiga marknaderna. I så fall blir medlet en av bolagets storsäljare. Astra Zeneca har 11 500 anställda i Sverige och 54 000 totalt. De omsatte omkring 175 miljarder kronor förra året.
Michael Österlund, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".