"Upphovsrätt svårare för småföretagare"

Den senaste tiden har fildelning och förlorad ersättning till film- och musikbranschen debatterats i media. Men det finns andra branscher som avundas underhållnings-branschen. Skaparna av musik och film skyddas av lagen om upphovsrätt, men för landets många uppfinnare och småföretagare är skyddet sämre.

Det säger Wanja Bellander, vd för Svenska uppfinnarföreningen.

– Vi tycker det skulle vara väldigt trevligt om man betraktade uppfinningar på samma sätt som man gör med foton, musikverk och så vidare. Jag menar, då har man en automatisk upphovsrätt direkt.

– En uppfinnare, han eller hon måste då söka patent eller designskydd eller varumärke. Det kostar väldigt mycket pengar, och sedan kan man ändå bli utsatt för ett intrång, säger Wanja Bellander.

Kostar en halv miljon
Ett Europapatent gällande i sju, åtta länder kostar nära en halv miljon kronor. Och långt ifrån allt går att patentskydda. Det ska vara en nyhet, vara tillräckligt tekniskt avancerat och gå att tillverka.

Mats Webjörn är småföretagare och vd för Verax Engineering. Han tycker att de som gratis skyddas av upphovsrättslagen har det relativt bra.

– Om de har problem med sin upphovsrätt, så ska de vara innerligt tacksamma att de inte satt i samma smet som resten av industrin, säger Mats Webjörn.

”Inför sänkta avgifter”
Många småföretagare har inte råd att söka patent, och Mats Webjörn tycker att det är hög tid att politikerna gör något åt problemet.

– Den optimala lösningen är att vi hamnar i en patentkostnadssituation som åtminstone liknar den som finns i USA och Japan, och till exempel inför sänkta avgifter för småföretagare, säger Mats Webjörn, vd på Verax Engineering.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".