Wen Jiabao på besök i Ghana.

Fyrdubblad handel mellan Kina och Afrika

Kinesiska ledare fortsätter att uppvakta råvarurika afrikanska länder. Just nu befinner sig Kinas premiärminister Wen Jiabao på turné för att erbjuda ekonomiskt och tekniskt bistånd i utbyte mot framför allt energitillgångar i sju afrikanska länder.

”Den mest dramatiska förändringen av Afrikas handelsmönster sedan kolonialtiden.” Så beskrev brittiska tidningen Financial Times i veckan de nya ekonomiska banden mellan Kina och Afrika.

Handeln har fyrdubblats på fem år. Aldrig tidigare har det pågått så mycket diplomatisk aktivitet mellan kinesiska och afrikanska ledare.

Premiärminister Wen Jiabao är den tredje kinesiske toppolitikern som besöker Afrika på ett halvår. Det ger en bild av hur viktig den afrikanska kontinenten blivit för den kinesiska ekonomin, inte minst för den energikrävande kinesiska industrin.

Tillgång till oljekontrakt
Angola som är Kinas största råoljeleverantör fick i veckan löfte om motsvarande 14 miljarder kronor i investeringar och Nigeria som är Afrikas största oljeproducent lovades tidigare i år dubbelt så mycket i utbyte mot att ett kinesiskt bolag får tillgång till nya oljekontrakt.

Ett annat land som dragit en vinstlott är Zimbabwe som bland annat kommer att få en ny järnväg, tåg och bussar från Kina mot att landet förser Kina med krom.

Diktaturen Zimbabwe har aktivt sökt samarbete med Kina eftersom landet drabbats av sanktioner från väst.

Spridd kritik
Men även om de kinesiska investeringarna är extremt välkomna hörs också kritik här och var. I Sydafrika där den kinesiske premiärministern befinner sig just nu har textilindustrin drabbats hårt av billiga kinesiska importvaror.

I Sudan hörs krav på att de kinesiska oljeinvesteringarna också måste ge något tillbaka till lokalbefolkningen. Annars riskerar de just nu så uppskattade kinesiska bolagen att tappa i popularitet.

Kajsa Boglind-Wierup
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".