Stöd till riksdagsmän går till partikassan

Från halvårsskiftet finns pengar anslagna till en egen politisk sekreterare för varje svensk riksdagsledamot, men istället för att låta ledamöterna få varsin sekreterare, har partierna valt att bygga ut sina kanslier med fler medarbetare.

Den moderate ledamoten Göran Lindblad tycker att ledamöterna borde få större rätt att fördela resurserna själva.

- Jag tycker att det dels är för lite resurser som kommer den enskilde ledamoten till del, dels att man har för lite inflytande på att fördela de resurserna. Jag skulle alltså vilja göra mer lokala insatser med de pengarna.

- Givetvis behöver man en pressavdelning och gemensamma resurser till utskottskanslierna, men i dag är det omvända nämligen att ledamoten kommer i sista hand, säger han.

Skrivit motion i frågan
Göran Lindblad har skrivit en motion med sina krav tillsammans med partikamraten Tomas Högström. De tycker att moderaternas stöd för personval borde leda till att ledamöterna får bestämma mer över det så kallade ledamotsstödet. Likaså moderata Anne-Marie Pålsson har motionerat i flera år i samma ärende.

Genom åren har det också funnits motioner från andra riksdagsledamöter från andra partier, men riksdagspartierna har valt att hantera pengarna på liknande sätt.

De har anställt sakkunniga på olika områden som hjälper ledamöterna i riksdagens utskott eller med mediekontakter och i en del fall lokalt. Makten över pengarna kan ligga i partiets kansli eller i riksdagsgruppen.

Rimlig balans
Anders Borg, som är moderaternas kanslichef, tycker att det beslut som man kommit fram till där innebär en rimlig balans.

- Vi är ett parti och ett parti har ju ett ansvar för att ta fram gemensamma ståndpunkter. Det gör vi i partimotioner och i de förslag vi går till val på, det vi möter väljarna med och som vi tänker genomföra om vi vinner ett val. Det gör ju att det finns starka gemensamma intressen.

- Sedan är det ju rätt många funktioner som alla ledamöter nyttjar, som till exempel pressavdelning. Ett mer effektivt sätt att organisera det är att man har ett stöd för ledamöternas arbete i utskotten, ett stöd som handlar om deras mediala kommunikationer och ett stöd som är för deras arbete i valkretsarna.

Varför är det bättre än att de bestämmer själva över pengarna?

- Helt enkelt därför att väljarna förväntar sig att ett parti har samlade förslag, säger Anders Borg.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".