Gusmao.

Östtimors president hotar att avgå

Något överraskande uppgifter kommer nu från det oroliga landet Östtimor. På onsdagen hotade landets populäre president Xanana Gusmao med att avskeda premiärministern, men nu hotar han att avgå själv.

Den senaste tidens maktkamp i Östtimor tog på torsdagen en mycket överraskande vändning.

För en knapp månad sedan utlyste landets president, Xanana Gusmao, undantagstillstånd och övertog viktiga funktioner i landets ledning.

Men på torsdagen sa han i ett tal till nationen som citeras av olika medier att han imorgon kan komma att avgå som landets president. Detta eftersom han, som han uttryckte det, skäms över de förskräckliga händelserna i landet på senare tid.

Kan avsätta ministrar
Presidentens beslut kommer mycket överraskande. Häromdagen krävde han i ett brev att landets premiärminister Mari Alkatiri antingen skulle avgå frivilligt eller bli avskedad. Presidenten har nämligen rätten att tillsätta eller avskeda ministrar och upplösa regeringen.

Premiärministern Alkatiri fick till på torsdagen på sig att besluta sig. Men under dagen framkom uppgifter att premiärministerns parti, det helt dominerande Fretilin som har en förkrossande majoritet i parlamentet, ställt sig bakom Alkatiri och att han inte tänkte avgå.

Det är i det läget som president Gusmao nu säger att han själv blir den som slutar på sin post.

Tydliga motsättningar
Motsättningarna mellan Gusmao och Alkatiri har varit tydliga en längre tid, inte minst sedan landet sånär höll på att kastas in i ett inbördeskrig tidigare i år då 600 avskedade soldater startade demonstrationer som sedermera urartade i dödliga kravaller och massflykt.

Visserligen har en internationell styrka med Australien i spetsen lyckats återställa ett spänt lugn i landet, men motsättningarna mellan Gusmao och Alkatiri har blivit allt mer tydliga och maktkampen ser nu alltså, av de samstämmiga medieuppgifterna att döma, att vinnas av premiärministern.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".