Regeringen och milisen träffas i Somalia

I Sudans huvudstad Khartoum samlas företrädare för de krigande parterna i det näraliggande Somalia för fredssamtal. Det är första gången som representanter från övergångsregeringen och den islamska milisen träffas för att diskutera ett eldupphör och hur det allt mer sönderfallande Somalia ska styras.

Men förhoppningarna inför samtalen är lågt ställda.

– Vi är ganska positiva att det finns en dialog. Det har inte funnits någon riktig dialog sedan 91-92, säger Shane Quinn som sysslar med Somaliafrågor vid forskningsorganet Liv- och fredinstitutet i Nairobi.

Det mest hoppingivande med samtalen är att de alls äger rum. Så värderar många internationella bedömare torsdagens förhandlingar mellan islamisterna och Somalias svaga övergångsregering.

Islamister tog kontrollen
För några veckor sedan, innan islamisterna tog kontrollen över huvudstaden Mogadishu och fick till ett maktskifte var övergångsregeringen inte alls intresserad av någon dialog, enligt Somaliakännaren Shane Quinn.

På dagordningen ligger samtal om eldupphör och hur de olika sidorna ska dela på makten i landet.

Somalia har inte haft någon fungerande regering på 15 år och tillståndet i landet kan bäst beskrivas som laglöshet och totalt kaos.

USA-sponsrade krigsherrar
Fram till nyligen stred USA-sponsrade krigsherrar på Mogadishus gator och förvandlade huvudstaden till en krigszon.

När islamisterna som ingår islamiska domstolarnas förbund drev ut krigsherrarna från Mogadishu och andra viktiga städer kom det som en lättnad för många somalier som mest av allt längtade efter lugn, lag och ordning.

Övergångsregeringen har bara kontroll över en pytteliten del av landet. Regeringen är inte ens baserad i huvudstaden Mogadishu utan i Baidoa, 25 mil därifrån.

Fredsbevarande trupper
En av stötestenarna är hur man ska försöka bevara lugnet i det krigshärjade Somalia. Övergångsregeringen vill ha hjälp från omvärlden genom att få in fredsbevarande trupper. Men det ser islamisterna som inblandning i interna somaliska angelägenheter.

– De ser de här fredsbevarande trupperna som ett hot mot dem och mot Somalia. Men samtidigt förstår den nya regeringen att de måste ha någon slags säkerhet mot islamisterna, säger Shane Quinn.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".