Lägenhetsförmedlare ska registreras

För att rensa bort oseriösa bostadsförmedlare, och göra det säkrare för dem som söker hyreslägenheter föreslår Justitiedepartementet att de privata hyresförmedlarna ska registreras och kontrolleras.
I bostadsbristens Stockholm finns det hyresförmedlare som utnyttjat de som desperat söker efter en lägenhet. Vanja Håkansson driver den privata bostadsförmedlingen BO-tjänst i Stockholm. De förmedlar framför allt andrahandskontrakt. – Det finns ju de som sitter och tar ut enorma avgifter, säger Vanja Håkansson, privat bostadsförmedlare. – Det finns exempel på bostadsförmedlingar som bedriver verksamhet utan att ha objekt att förmedla, och de som överskrider den ersättningsnivå som lagen föreskriver, säger Sten Andersson på Justitiedepartementet. För att komma tillrätta med problemet föreslår departementet att kontrollen av de privata hyresförmedlarna ska stärkas. Företagen ska registreras och granskas på samma sätt som vanliga mäklare av fastighetsmäklarnämnden.
Daniel Värjö, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".