Många är ur funktion.

Bara hälften av fartkamerorna fungerar

Vägverket håller på att bygga upp sitt nät av nya fartkameror men hittills fungerar bara drygt hälften av kamerorna. I Västerbotten kommer hastighetsövervakningen att vara kraftigt reducerad i väntan på de nya kameraskåpen som kommer upp i augusti.

– Det betyder att vi i augusti får säkrare vägsträckor. Då kommer det att finnas kameror i alla skåp. Under perioden fram till dess kommer det att ske en nedrustning och det är väl något vi får finna oss i, säger Tomas Wikberg är chef för trafikpolisen i Umeå.

Förutom i Norrland och i Skåne har Vägverket hittills satt upp ungefär 250 nya fartkameror längs 18 av de mest olycksdrabbade vägsträckorna. Men hittills har Vägverket bara lyckats få drygt hälften av kamerorna att fungera.

Utsätts för skadegörelse
På vissa håll har kameror utsatts för skadegörelse men Vägverket förser kamerorna med larm och reparerar skadorna så snart som möjligt.

Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall säger att han räknat med att det kan ta tid innan alla kameror fungerar.

– Det är ju en sak att sätta upp dem och så vidare men just det där med att man kan driftssätta dem, det vill säga verkligen använda dem för övervakning så går det en tid. Man måste kolla att allting fungerar som det ska, säger Tingvall.

Ett tiotal har fått böter
Kameran tar en bild av de bilar som kör för fort. Det nya är att bilden sedan skickas automatiskt till en utredningsenhet i Kiruna. Hittills har några hundra bilder skickats till Kiruna och lett till att ett tiotal bilister har fått fortkörningsböter.

Totalt ska Vägverket under året sätta upp 700 nya kameror, dessutom finns cirka 400 av de äldre fartkamerorna kvar. Vägverket tror att man på så sätt kan rädda 20-30 liv.

Hoppas på lugnare trafik
Tomas Wikberg vid trafikpolisen i Umeå hoppas att bilisterna inte bara saktar ner framför fartkamerorna.

– Hastigheten ska man ju inte hålla för polisens del, det är ju för sin egen och andras säkerhet på vägen, säger han.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Anders Wikström, SR Västerbotten
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".