Elever utan betyg efter skolnedläggning

Flera elever vid UKD-gymnasiet i Göteborg har inte fått ut sina betyg. Skolan las ner i samband med skolavslutningen. Melody Gholizadeh som gått ut tvåan är bland de som varken har betyg eller någon skola att gå till i höst.

– På skolavslutningen gick vi till skolan och tänkte att vi skulle ha en helt vanlig skolavslutning. Då var Malmögymnasiets rektor där och hon sa att skolan läggs ned, att lärarna skulle lämna ifrån sig sina nycklar och att vi skulle gå därifrån, berättar Melody Gholizadeh som gick i tvåan på UKD, utbildning, kvalité och dynamik- gymnasiet i Göteborg.

Sedan dess har hon inte hört något mer från skolan eller rektorn, och hon vet inte vad som händer efter sommaren, om hon kommer att få några betyg eller vilken skola hon ska gå i.

– Jag har gjort allt jag kunnat göra. Jag har försökt söka in på skolor utan betyg men det är inte så lyckat, säger Melody Gholizadeh.

I maj fick UKD-gymnasiet i Göteborg sin rätt till bidrag indragen av Skolverket eftersom de inte rättat till vissa brister.

Då fick Skolverket beskedet att gymnasiet istället skulle läggas ner. Lärarna blev uppsagda. Skolverket vet inte hur många elever som inte har fått ut sina betyg.  

Göteborgs kommun håller också på att ordna platser på andra skolor för de elever som nu står utan gymnasium. Melody Gholizadeh har ingen aning om vad som händer för hennes del.

– Jag får vänta och se vad som händer. Jag har ingen makt överhuvudtaget utan betyg.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".