Beslagen av piratkopior ökar

Att formgivare av till exempel möbler och andra bruksvaror får sina alster kopierade är ett känt problem. Men medan olaglig fildelning på nätet debatteras mycket för tillfället har problemet med piratkopierandet utanför nätet hamnat i skuggan.

Ann-Charlotte Söderlund, advokat och ordförande för Svenska föreningen mot piratkopiering, tycker att polisen och åklagarna bör satsa mer på att utreda piratkopieringen utanför nätet.

– Fildelning, om vi då pratar om det som sker i näringsverksamhet och jämför med den handel som sker med piratkopior, så kanske handeln med olovliga fildelningsprodukter är en fjärdedel av den totala handeln med piratkopior, säger Ann-Charlotte Söderlund.

Tusen procents ökning
Piratkopieringen utanför nätet ökar drastiskt. Tullens beslag av kopierade varor blir allt större. Beslagen av piratkopior in till EU ökade mellan 1998 och 2004 med nära tusen procent. Men i Sverige ligger fokus på fildelning.

Rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheten ska utbilda en grupp poliser och åklagare till specialister på utredningar av fildelning och piratkopior på internet.

– Vad man måste göra är att specialutbilda åklagare och polis som kan både patent, varumärke, upphovsrätt och mönster. Det är då man får en effektiv myndighet i den här typen av brottslighet, säger Ann-Charlotte Söderlund.

Polisen delade ut kopiorna
Kersti Kempe är småföretagare och grundare av Popomax som tillverkar färgglada mjuka reflexer, så kallade glimmisar. Affärerna går bra men piratkopior är ett stort problem.

En av landets större kommuner har låtit en annan firma tillverka piratkopior smyckade med trafikkontorets tryck. Med hjälp av advokat försöker Popomax få till en förlikning. Ett dyrt sätt att få betalt, men att vända sig till polisen ser inte Kersti Kempe någon större vits med.

– För det första vet jag inte vart inom polisen jag ska anmäla det, men sedan har ju även polisen fått den här kopian med trycket på i sin hand och har, i gott syfte kanske, delat ut den till skolbarn. De har ju faktiskt delat ut en piratkopia, en stulen formgivning, säger Kersti Kempe.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".