Nyanlända invandrare får otillräckligt stöd

Nyanlända invandrare får inte det stöd de behöver av staten, något som riskerar leda till att deras integration i samhället försenas. Det konstaterar Riksrevisionen som har granskat hur flera myndigheter sköter sina åtaganden gentemot kommunerna.

Michael Williams som är ordförande i FARR, en stödorganisation för flyktingar, säger att många invandrare är frustrerade över att det kan dröja flera månader efter att man beviljats uppehållstillstånd innan man får börja med språkundervisning.

– Ett exempel på det här är ett ungt par med två barn. Kvinnan hade lärt sig svenska mycket bra. När de blev placerade i en kommun så finns det ingenting noterat om hur bra de kan svenska. Då får de stå i kö i denna kommun för en lämplig kurs för nybörjare. Om det hade varit bättre överlämnande information från Migrationsverket så kanske man snabbare hade konstaterat att de är redan klara för nästa steg, berättar Michael Williams.

Kommuner missnöjda
Riksrevisionen har granskat Invandrarverket, Migrationsverket, Arbetsmarknadsstyrelsen och regeringen. Många kommuner är missnöjda med det stöd de får.

En tredjedel av kommunerna tycker att Migrationsverket är för dåliga på att ge kommunerna den information de behöver för att kunna fatta riktiga beslut om till exempel boende, hälso- och sjukvård, och språkundervisning.

Integrationsverket får kritik för att betala ut bidrag till kommunerna utan att kontrollera om de har genomfört de introduktionsprogram och upprättat de planer som ska finnas för varje enskild flykting.

Men Sven Ove Johansson, som är integrationsverkets expert på området håller inte med.

– Vi menar att det inte är möjligt. Dessutom är det inte fullt meningsfullt för en sådan plan säger inte så mycket om det stöd som den enskilde faktiskt får, säger han.

AMS kritiseras
Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, kritiseras för att inte prioritera nyanlända invandrare, trots att man ska det.

Inga mål finns uppställda, och rutinerna för när en nyanländ invandrare ska skrivas in på arbetsförmedlingen varierar stort mellan kommunerna.

Antalet beviljade uppehållstillstånd väntas i år bli tre gånger högre jämfört med tidigare år på grund av den tillfälliga asyllagen. För att komma till rätta med myndigheternas brister måste regeringen bli tydligare med vad myndigheten ska göra. Man måste också se över villkoren för ersättningen till kommunerna.

– Regeringen har sagt att man ska samverka. Men det är en samverkan som sker mycket på frivillig basis. En viktig slutsats att dra av detta är att när myndigheter ska samverka, och dessutom samverka på kommunen, då ställs det extra stora krav på att man är tydlig på vad var och en ska göra. Annars riskerar de här människorna att trilla mellan stolarna, säger Eva Lindström.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".