Polen överraskat av svensk sjöfartskritik

Regeringen riktar på torsdagen skarp kritik mot Polen, efter uppgifter om att Polens regering vill att miljöfarliga sjötransporter i Östersjön ska gå närmare Sveriges kust. Men regeringens kritik kommer som en överraskning i Polen.

– Om det är ett problem för Sverige, och om ni tror att det kommer att inkräkta på era intressen kommer vi att diskutera det, för att istället göra gemensamma planer för en ny rutt, säger Marian Szolucha som är talesman för departementet för handel och sjöfart.

Polen vill ha sjötransporterna närmare Sverige
Den polska regeringen vill lägga om rutten för miljöfarliga sjötransporter i södra Östersjön för att skydda sig från allvarliga miljökatastrofer. Idag går fartygen söder om Bornholm och Polens regering vill att de ska gå norr om ön –längre från Polen och närmare Sverige.

I onsdags var Polens transportminister Jerzy Polaacheck på besök i Sverige och då framkom att Polen tänker väcka den här ruttfrågan när FN:s sjöfartsorgan IMO sammanträder nästa månad.

Sveriges regering kritisk till förslaget
Något som den svenska regeringen reagerade starkt emot.

”Det får inte vara så att ett land försöker komma undan risken genom att skjuts den till andra länder”, sa infrastrukturminister Ulrika Messing till Ekot på torsdagen.

Men regeringens kritik som en överraskning i Polen, som menar att det bara handlar om ett löst förslag som dessutom ligger inom en annan ministers ansvarsområde.

– Vi är förvånade av kritiken. Problemet med nya rutter ligger inte hos departementet för handel och sjöfart utan hos det nya polska departementet maritim handel, säger Marian Szolucha.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".