Allt färre svenskar drunknar

Antalet drunkningsolyckor har minskat stadigt i Sverige de senaste tio åren. Det visar ny statistik från Svenska livräddningssällskapet. Men samtidigt är nio av tio personer som drunknar män, och ofta en man över 60 år.
– Det är säkerligen så att folk har bättre kunskap om hur man ska bete sig när man är i och vid vatten, säger Anders Wernesten på svenska livräddningssällskapet. – Men tydligen har det inte nått fram till män över 60 år, fortsätter han. De har inte riktigt förstått nyttan med att ha en flytväst även på lugna vatten. De utsätter sig för större riskexponering, de är mer våghalsiga och känner kanske att de behöver bevisa någonting för sig själva och andra. 1992 drunknade 167 personer. Förra året hade olyckssiffran sjunkit till 126. Och trenden med ett minskat antal drunkningstillbud fortsätter. Fram till halvårsskiftet i år hade 50 svenskar drunknat – under motsvarande period förra året var antalet 59. Men det finns regionala skillnader. Siffran för antalet drunknade räknat på antal invånare är betydligt högre i norra Sverige än i södra. – Vi skulle kunna halvera den här statistiken om människor som gav sig ut i båtar hade med sig sällskap och drog på sig en flytväst, säger Anders Wernesten.
Håkan Widman, SR Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".