Demokraterna i USA splittrade i Irakfrågan

De flesta amerikaner anser att det var fel av USA att ockupera Irak och att president George Bush missköter sitt jobb. Men oppositionen, det demokratiska partiet har svårt att dra nytta av detta.

På torsdagen ska senaten rösta om två demokratiska motioner om reträtt från Irak. Men debatten i senaten visar ett djupt splittrat demokratiskt parti rapporterar Ekots Washingtonkorrespondent.

John Kerry vill dra tillbaka trupperna
– Det handlar inte om att överge Irak utan om att få Irak på fötterna, säger senator John Kerry, som vill att alla stridande amerikanska soldater ska vara borta från Irak senast om ett år, den 1 juli 2007.

Men den tidigare demokratiske presidentkandidaten har dåligt stöd i sitt eget parti för den inställningen.

– En plan att sätta ett slutdatum är ingen plan, säger den demokratiske senatorn Joseph Biden.

Splittringen gläder republikanerna
Och man kan notera viss skadeglädje bland republikanerna som understryker att demokraternas velighet är en fara för USA:s säkerhet.

– Detta är en tidtabell som skulle handikappa den nya irakiska regeringen, säger den republikanske senatorn John Warner.

Senator Hillary Clinton, just nu favorit till att bli demokraternas presidentkandidat 2008 och motståndare till en tidtabell för amerikanskt tillbakadragande från Irak, försökte skyla över demokraternas interna motsättningar

– Det är fel att vrida denna viktiga debatt om vår nationella säkerhet till ett partipolitiskt gräl, säger senator Hillary Clinton.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".