Huvudledningen norr om Kiev.

Nytt ryskt gaskrig hotar Ukraina

Efter närmare tre månaders politisk kaos i Ukraina har de tre provästliga partierna enats om att bilda en ny koalitionsregering. Men redan i nästa vecka hotar en ny politisk kris för Ukraina, en kris som kan spilla över och beröra större delen av Europa.

Den nya Ukrainska regeringen kommer att ledas av den karismatiska, men i allra högsta grad kontroversiella, Julia Tymosjenko som premiärminister, även om frågan fortfarande inte är formellt löst i det ukrainska parlamentet.

Nya premiärministern vill säga upp rådande avtal
Redan innan Tymosjenko officiellt blivit utsedd till premiärminister gick hon i går ut med uttalandet att det ukrainsktryska gasavtalet från i vintras måste rivas upp – ett uttalande som med all sannolikhet betyder nya spänningar mellan Ryssland och Ukraina.

Från Moskva har det inte kommit några officiella kommentarer än men, flera ryska politiska analytiker varnar för att Tymosjenkos utspel kan leda till ett nytt gaskrig mellan Ukraina och Ryssland vilket i sin tur på nytt kan hota de viktiga ryska gasleveranserna till EU-marknaden.

Om Tymosjenko menar allvar så kan det leda till en storskalig gaskonflikt som kommer att hota stabila leveranser till Europa, säger till exempel den kände ryske statsvetaren Sergej Markov.

Ryssland chockhöjde gaspriset
För sex månader sedan chockhöjde Ryssland priset på sina gasleveranser till Ukraina. Något som tolkades som ett ryskt politiskt motiverat beslut för att påverka det ukrainska valet som skulle hållas i mars månad.

Ryssland å sin sida hävdade att Ukraina liksom de flesta andra länder borde betala det pris som råder på världsmarknaden.

Ukraina drog med EU
När Ukraina vägrade den ryska gasleverantören med att minska på gastrycket i sina gasledningar. Ukraina svarade med att se till att andra konsumenter inom EU inte heller de fick fram den gas som normalt går genom ledningar via Ukraina.

Det blev en kris på den europeiska energimarknaden. Sedan dess har det även varit spänt mellan EU-länderna och Ryssland.

Varningar har utfärdats för att EU-länderna inte ska bli alltför beroende av den ryska energin.

Kompromiss i vintras
Den rysk-ukrainska konflikten löstes i januari där de båda sidorna försökte rädda ansiktet och enades om en kompromiss med höjda gaspriser men långt ifrån vad Ryssland begärt.

Det gasavtalet som de båda parterna enades om i januari går dock ut den första juli.

Från rysk sida har man inte aviserat några nya höjningar men Tymosjenkos utspel sätter i gång spekulationer om att ett nytt gaskrig kan vara i antågande.

Nytt gasbråk kan ge ny regeringskris
Den förra gasöverenskommelsen ledde till att en djup politisk splittring mellan de politiska partierna i Ukraina där Tymosjenko anklagade den dåvarande regeringen för att ha sålt bort ukrainska intressen.

Nu ska Tymosjenko samregera med dessa personer är det tänkt.

Risken är också stor för att en ukrainsk-rysk kris kan spridda sig till en politisk strid mellan väst och Ryssland.

Något som är minst sagt obekvämt för den ryske presidenten Vladimir Putin bara en månad förre det stora G8 mötet som ska hållas i ryska St: Petersburg och där det redan finns en rad stridsfrågor att lösa mellan till exempel EU och Ryssland ifråga om energisäkerheten i Europa.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".