Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Olaglig på allmän plats sedan 1998.

Antalet anmälda knivbrott ökar

Antalet anmälda brott mot knivlagen har ökat kraftigt de senaste åren. Men enligt polisen beror ökningen inte på att fler bär kniv, snarare på att polisen i dag arbetar mer effektivt för att förhindra knivbrott.

– Jag tror att det beror på att polisen har insett att det finns väldigt mycket knivar i omlopp bland fel folk så att säga. Knivar som kan komma att användas på fel sätt, och det har polisen insett och börjat bli mer noggranna att ta dem ifrån dem, helt enkelt och skriva på brottet, säger polisinspektör Joakim Beland vid Klara närpolis i Stockholm.

Förbudet mot att bära kniv eller andra stick- och skärvapen på allmän plats kom 1988.

En ökning med 37 procent
På tio år har antalet polisanmälningar mot brott mot knivlagen ökat med 37 procent. Förra året anmäldes cirka 7 900 brott mot knivlagen, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ.

Polisen menar att ökningen av antalet anmälda brott mot knivlagen framförallt beror på ett mer effektivt underrättelsearbete och att de satsar mer resurser på att förhindra vanligt förekommande brott som bilstölder och villainbrott.

– Riktar vi våra insatser på bilbrottslighet, trafikbrottslighet, snatteri och så vidare, så när man griper man gärningsmannen för den typen av brottslighet så uppdagas även den här typen av brott. Alltså brott mot knivförbudslagen som ett följdbrott till primärbrottet, säger Philip Jansson på Rikspolisstyrelsen.

Knivbrott upptäcks också ofta i samband med hotfulla situationer eller misshandelsfall.

De flesta knivbrotten klaras upp
Jämfört med andra brott är andelen uppklarade knivbrott mycket hög, omkring 70 procent. Det hänger i hop med att polisen ofta griper en misstänkt person på bar gärning.

Knivbrotten ökar under sommaren, då det är mycket folk ute.

– Det är mer folk ute i omlopp, det blir mer rån. Överhuvudtaget när det här klientelet inser att det finns mycket för dem att få tag i, dyker de upp ute och då har de inte sällan en kniv med sig, säger Joakim Beland.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".