Metoden är världsunik.

Skonsammare kärloperationer i framtiden

En unik operation har för första gången genomförts i Sverige. Den banar väg för skonsammare ingrepp i framtiden. Det handlar om en ny teknik för att operera bråck på stora kroppspulsådern, ett livshotande tillstånd.

Det handlar om en avancerad form av stambyte i kroppen, rörmokeri på hög nivå, en operation som endast utförts två gånger tidigare i världen.

– Jag ser en väldig potential i detta. Bara det faktum att det är så litet trauma för patienten gör att vi kan behandla flera individer. Patienterna kommer snabbare hem från sjukhuset och mår bättre, berättar docent Martin Malina, som är kärlkirurg i Malmö.

– Det är färre som drabbas av komplikationer eller avlider i samband med operationerna.

Svårt att operera bråck
Traditionellt har man varit tvungen att öppna upp bröstkorgen på patienten, stanna hjärtat, kyla ner hjärnan för att sedan kunna sy in en kärlprotes.

Ett ingrepp som kräver snabbhet för att patienten inte skall drabbas av hjärnskador då hjärtat stängs av, berättar docent Björn Sonesson.

– Det är ju en väldigt stor operation som frestar kraftigt på kroppen och kan till och med vara en så kraftig påfrestning att man inte klarar av den, säger han.

Mycket enkelt beskrivet innebär den nya tekniken att man går in i kärlsystemet via en blodåder i ljumsken och inifrån placerar kärlprotesen, en polyesterstrumpa med stålfjädrar, vid stället där kärlet är försvagat.

Bröstkorgen behöver inte öppnas
Ingreppet kräver avancerad röntgenteknik, men man slipper öppna bröstkorgen, det krävs ingen hjärt-lungmaskin. Man kan säga att kirurger och radiologer reparerar medan motorn är igång.

Istället för intensivvård och kanske en tid i respirator så kan patienten komma upp och äta och dricka redan dagen efter.

Färre öppna operationer
Den nya tekniken innebär att det kommer att behövas färre öppna operationer i framtiden. De stora folksjukdomarna, som kärlsjukdomar, kommer i allt större utsträckning att opereras inifrån kärlen.

I Malmö planeras det första kärlcentrat i Sverige och det innebär att en ny medicinsk specialitet skapas.

– Kunskapen från röntgen flyter ihop med kunskapen om kärlkirurgi och förvandlas till en gemensam specialitet som bidrar till att patienterna kan behandlas på ett skonsammare och effektivare sätt, säger Krassi Ivancev, professor i radiologi på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".