Somalias president.

Fredsavtal väcker hopp i Somalia

Den somaliska övergångsregeringen och den härskande muslimska domstolsunionen, har enats om ett fredsavtal vid överläggningar i Sudan.

Sakta väcks ett hopp i den sargade huvudstaden Mogadishu. Kanske kan femton år av anarki, krig och laglöshet nu vara till ända?

När fredssamtalen påbörjades i veckan vägrade de bägge parterna att ens sitta i samma rum, när de skrivit under avtalet enades de i en kram.

Muslimsk domstolsunion kontrollerar landet
Efter månader av strider där flera hundra människor omkommit, tog den muslimska domstolsunionen för ett par veckor sen makten över södra Somalia och besegrade de USA-stödda krigsherrarna.

Folket hälsade dom muslimska ledarna med jubel å förhoppningar om förändring.

Med fredsavtalet i Sudan har nu den muslimska domstolsunionen och den tillfälliga övergångsregeringen erkänt varandra å kommit överens om att upphöra med striderna.

Krigsherrarna inte med i avtalet
Krigsherrarna har dock inte deltagit i samtalen och stötestenar återstår, till exempel avvisar domstolarna alla krav på en internationell styrka i landet och lång väg återstår tills verklig fred kan sägas råda.

Den 15 juli återupptas samtalen.

Carolina Jemsby
carolina.jemsby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".