Juventus och Fiorentina är två av de inblandade lagen.

Italiensk fotbollsskandal närmar sig rätten

Samtidigt som Italien på torsdagen blev klart för åttondedelsfinal i VM efter seger mot Tjeckien kallade en åklagare i Rom de inblandade i vårens fotbollsskandal till rättegång.

Zlatan Ibrahimovics Juventus är ett av de fyra topplag som nu riskerar att flyttas ned från högsta ligan.

En timme efter slutsignalen mellan Italien och Tjeckien läste åklagare Stefano Palazzi upp listan på klubbar och ledare som åtalas för sin inblandning i skandalen som är på väg att vända upp och ned på den italienska fotbollsvärlden.

Lade sordin på firandet
Landslaget klarade sig visserligen vidare från gruppspelet i VM och fans och spelare jublade, men åklagarens lista kom som en dyblöt filt över fotbollsfesten.

Juventus, Italiens mest folkkära lag, riskerar att degraderas till en gärdsgårdsserie. Även topplagen Milan, Lazio och Fiorentina åtalas och riskerar att flyttas ned från den högsta ligan, Serie A.

”Sportligt bedrägeri”
Flera av de största klubbarnas ledare samt några av ligans domare och linjemän anklagas för att ha riggat matcher och åtalas för ”sportsligt bedrägeri och brott mot idrottens rättvisa”.

I centrum för skandalen står Juventus sportdirektör Luciano Moggi som anklagas för att på olika vis ha sett till att klubben fått favörer av domare och funktionärer i fotbollsförbundet.

Han ska också via sin son, som äger en spelaragentur, ha styrt till vilka klubbar olika spelare har sålts.

Genom att avlyssna Moggis telefoner har utredarna kunnat lägga ett pussel som visar hur ett litet antal personer i klubbledningar och i och fotbolls- och domarförbundet försökt manipulera matchresultaten.

Berlusconi bedyrar oskuld
Ägaren till Milan, före detta premiärministern Silvio Berlusconi, hävdar sitt lags oskuld och upprepade igår att han förväntar sig att Milan förklaras som italienska mästare eftersom laget kom tvåa efter Juventus.

Men de avlyssnade telefonsamtalen visar att även Milans ledare ringt domare efter matcher och gratulerat till bra insatser. I ett samtal sägs en Milanfunktionär lova en domare att Berlusconi ska fixa en plats åt honom på hans privata hårtransplantationsklinik i Schweiz.

I början av juli inleds rättegångarna och senast den 9 juli, samma dag som VM-finalen, kommer domarna.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".