1 av 2
443 meter höga Sears Tower i Chicago skulle bombas.
2 av 2
Skulle bombas.

Misstänkta terrorister greps i USA

Sju personer greps i torsdags i Miami av USA:s federala polis FBI misstänkta för att ha planerat bombattentat mot bland annat USA:s högsta skyskrapa, Sears Tower i Chicago och flera byggnader i Florida.

I USA väcker gripandet av sju personer som tillhör en sekt inom organisationen Black Muslims stor oro. Polisen har gripit minst sju misstänkta för att planera terroristdåd mot den 110 våningar höga skyskrapan Sears Tower i Chicago, mot FBI:s högkvarter i Miami och flera andra byggnader.

– Vi har en pågående operation i Miami och vi har gjort flera gripanden och husrannsakningar och vi kan berätta mer i morgon när operationen är avslutad, säger FBI-chefen Robert Muller.

Sparsam information
Uppgifterna om den misstänkta inhemska terroristcellen är ofullständiga. Poliskällor uppger dock att det handlar om en grupp bildad av amerikanska svarta muslimer och en man från Haiti. De uppger också att en av männen svurit trohetseden till al-Qaida.

Men FBI-källorna säger samtidigt att man inte funnit några direkta kontakter med al-Qaida eller andra utländska terroristgrupper. Det handlar snarare i likhet med den grupp som nyligen greps i Toronto om vad man i USA kallar ”al-Qaida wannabees”: unga radikala muslimer som sympatiserar med och inspireras av al-Qaida och som på egen hand planerat terroristdåd. Gruppen greps sedan den under närmare ett år infiltrerats av en FBI-agent.

”Jag är imponerad”
Sears Tower i Chicago har som USA:s högsta byggnad ett starkt symboliskt värde. I den lokala tv-kanalen WGN i Chicago uttryckte några amerikaner som samlats vid byggnaden vad de kände efter gripandet:

– Jag är imponerad av att de ingrep innan nåt hann hända, sa en kvinna.

– Vi har blivit varnade så länge för att något ska hända, och jag tror att förr eller senare händer det, säger en annan.

– Ärligt talat tror jag inte någon regering kan skydda oss, säger en annan kvinna i Chicago.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".