Glöm sill och kräftor som aktietips

Ett gammalt talesätt i aktiespararkretsar säger att man ska ”köpa till sillen och sälja till kräftorna”. Men en av landets mest framgångsrika investerare säger nu att det är dags att glömma den gamla klyschan.

– Alldeles gripet ur luften är det väl inte, men det känns ju lite som en skröna, trots allt. Det finns ett säsongmönster någonstans i botten, och där är sommarmånaden ganska bra, säger Mats Qviberg, VD i investmentbolaget Öresund.

Han får stöd i en alldeles färsk undersökning från banken SEB som visar att det kan ha funnits täckning för påståendet förr men att det nu är nya mönster på väg.

Tillbakablick till 1950
Sommarrallyn på börsen har blivit mer sällsynt, och avslutningen på året har blivit starkare än inledningen, enligt SEB som tittat tillbaka till 1950.

Mellan 1950 och 1990 gick börsen bättre i juli än i juni, men efter 40 år bröts mönstret och de senaste 10 åren har juli gått sämre än juni.

Vinsten ska alltså numera tas hem i början av juni och sedan ska man vänta innan man köper igen, enligt SEB.

Mats Qviberg, han gör så här:

– Vi kanske har sett det mesta av börsnedgången. Jag skulle tro att 80 procent av börsnedgången redan har ägt rum och att vi inte behöver se så mycket mer fall.

Lever du som du lär i det här fallet? Hur har du gjort under åren, och hur ska du leva framgent?

– Jag tar inte hänsyn till några säsongsmönster när jag handlar aktier. Det är andra bevekelsegrunder än så. Vår investeringshorisont är fem till åtta år, så då struntar man i någon sommarmånad och hur den ska bete sig. Det är ju alltid roligt att tjäna pengar, men jag tycker inte att man ska gå och köpa aktier för pengar man behöver till skatt eller annat under hösten.

Vad säger du då till en småsparare som sitter kvar i det gamla talesättet att köpa till sillen och sälja till kräftorna?

– Rent generellt tycker jag att man ska undvika att korttidshandla över huvud taget. Jag tror att en privatperson ska spara långsiktigt i bra bolag och se till att man har en bra aktieportfölj, annars äter ju skatterna upp det mesta. Jag brukar rekommendera folk att göra en affär per år, det tycker jag är lagom. Många handlar sönder sina aktieportföljer.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".