Merkel vill sanera ekonomin.

Tysk budget klubbas efter halvårs väntan

Sex månader försenat klubbar förbundsdagen den tyska statsbudgeten på fredagen. Det är förbundskansler Angela Merkels första budget. I veckan har hon kritiserats hårt för svikna vallöften och de största skattehöjningarna sedan kriget.

– Vi skulle alla gärna vilja sänka skatterna. Lova både det ena och andra, men först måste vi sanera statens finanser, försvarade sig Angela Merkel i den veckolånga budgetdebatten.

Det tog skruv när hon sedan kallade Tyskland för ett saneringsfall.

Skuldberget växer
Efter flera år av svag tillväxt och hög arbetslöshet har skuldberget vuxit och Tyskland har fyra år i rad brutit mot EU:s stabilitetspakt.

Nästa år ska Tyskland hålla sig inom ramarna, bland annat en momshöjning på tre procent och slopade skatteavdrag ska förbättra finanserna. Det är skattehöjningar som regeringen och Angela Merkel får hård kritik för. Risken är att den försiktiga återhämtning som nu sker i tysk ekonomi får ett abrupt slut, varnar ekonomer och liberalerna i förbundsdagen, kristdemokraten Angela Merkels tilltänkta regeringspartner vid förra valet, anklagar Merkel för att svika sina väljare.

– I stället för reformer har det blivit historiens största skattehöjningar, sa fdp:s partiledare, Guido Westerwelle.

Kritiken mot koalitionen ökar
Förbundskansler Angela Merkel åtnjuter fortfarande höga popularitetssiffror efter sju månader vid makten, men kritiken mot hennes koalition med socialdemokraterna har tilltagit.

Det mäktiga arbetsgivarförbundet anser att Merkel tar allt för stor hänsyn till partnern socialdemokraterna och att viktiga reformer vad gäller skatter och arbetsmarknad gått i stå. Även väljarnas förtroende för koalitionen har sjunkit.

Nu väntar förmodligen ytterligare skattehöjningar för att finansiera den omläggning av sjukförsäkringen som koalitionen förhandlat om i månader.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".