Israel försvarar flygattackerna i Gaza

De senaste veckornas blodiga israeliska flygattacker i Gaza tvingar nu israeliska UD att beväpna sina sändebud utomlands med en arsenal argument som ska försvara attackerna. Många civila palestinier har dödats i flyganfallen vars syfte är att stoppa palestinsk raketbeskjutning mot israeliska mål.

”Finns det ingen terrorism, finns det heller ingen anledning att slå till mot terrorism.” Denna obestridliga sanning är ett av de argument som det israeliska utrikesdepartementet tycker att landets ambassadörer kan använda när de skall försvara att flygattacker dödar civila i Gaza.

Argumentet finns med i en katalog över användbara bra försvar för de hårt kritiserade israeliska aktionerna. Enligt tidningen Jerusalem Post har den här tipssamlingen skickats ut till israeliska beskickningar runt om världen.

Palestinierna får skylla sig själva
Att över 20 civila palestinier har dödats den senaste månaden har väckt starka internationella protester. Men det israeliska resonemanget går ut på att det är palestinierna själva som bär ansvaret för dödandet.

I sin katalog över tänkbara försvar för de blodiga flygattackerna tycker israeliska UD att dess språkrör utomlands skall påpeka att de palestinska militanta grupperna som skjuter iväg raketer medvetet väljer att vistas i välbefolkade områden i förhoppningen att Israel skall undvika att angripa dem.

Gaza är visserligen ett av världens mest tättbefolkade områden, men enligt UD måste Israel, trots risken att oskyldiga dödas, slå till för att skydda sina egna medborgare.

Uppmanas klaga på palestinierna
Sändebuden världen över uppmanas också att klaga över hur otacksamma palestinierna är. Förra året lämnade alla israeliska soldater och bosättare Gaza. Och tacken är att över 500 raketer har skjutits från Gaza mot israeliska mål.

I samlingen argument att ta till när omvärlden reagerar på israeliskt våld föreslår man också ett angrepp på det palestinska ledarskapet: ”Hade det agerat annorlunda skulle dagens unga i Gaza ha nått annat att se fram emot än den bedrägliga belöningen att bli martyrförklarad självmordsbombare.”

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".