Presidenten talar till folket i Dili.

Östtimors president stannar på sin post

På fredagen meddelade Östtimors president, Xanana Gusmao, att han stannar kvar på sin post. Flera tusen människor har demonstrerat i huvudstaden Dili för att ge presidenten sitt stöd efter att han hotat avgå i protest mot den impopulära premiärministern Mari Alkatiri.

Demonstranterna hade stått framför presidentresidenset stora delar av fredagen och uttryckt sitt stöd för Xanana Gusmao, som hotat med att avgå om inte premiärministern Alkatiri hörsammade hans krav och lämnade sin post. Och plötsligt kom presidenten ut till dem och höll ett improviserat tal där han lovade att inte avgå.

– Som er president och broder kommer jag vara trogen er och landets konstitution och fullfölja mina plikter, sa Gusmao, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Maktdemonstration av presidenten
Vid sin sida han bland andra en av ledarna för den grupp soldater ur armén som avskedades med premiärministerns stöd i början av året. Den händelsen var den tändande gnistan för de oroligheter i maj som krävde mer än 20 människors liv.

Att den soldaten nu fanns med presidenten är naturligtvis en maktdemonstration av Gusmao.

Under fredagen har president Gusmao uppmanats av FN:s sändebud i landet att stanna och också fått ett stödjande telefonsamtal från FN:s generalsekreterare Kofi Annan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kräver Alkatiris avgång
De cirka 2 000 demonstranterna hade tidigare under dagen också krävt premiärminister Alkatiris avgång.

”Mari, get out”, stod det på ett plakat, och en av demonstranterna sa till nyhetsbyrån AFP att Alkatiri är en kriminell som måste lämna sin post.

Det som pågår just nu i Östtimor är en svår politisk kris som lamslår ett av världens yngsta, men också fattigaste länder.

Landets president, den populäre förre gerillaledaren, Xanana Gusmao, hotade på torsdagen med att avgå om inte den sittande premiärministern Alkatiri tog sitt politiska ansvar för det våld som präglat landet under våren och lämnar sin post. Men Alkatiri vägrar alltså hårdnackat att gå med på kravet och backas också upp sitt parti, det överlägset stora Fretilin som har mer än hälften av platserna i parlamentet.

Den internationella fredsstyrkan som tryggade freden i landet efter vårens våldsamheter har noggrant bevakat fredagens demonstrationer. Det var just vid såna här händelser om de förra kravallerna utbröt och den sköra statsbildningen i Östtimor har knappast råd med en upprepning.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".