Ökenspridning växande problem

FN har utnämnt år 2006 till ett år att bekämpa ökenspridning och markförstörelse. I Tunis pågår den här veckan en vetenskaplig konferens om öken och markfrågor. Många människor på jorden påverkas av utarmning och erosion av jordens ytskikt.

Konventionen om kamp mot ökenutbredning skapades efter Riokonferensen 1992. Den har godkänts av 191 länder och har nu varit i kraft i tio år.

Trots att tre fjärdedelar av jordens yta består av vatten är torka, vattenbrist och utarmning av mark ett växande problem i alla världsdelar.

En miljard påverkas
Man räknar med att en miljard människor påverkas av torka, erosion och förgiftning av marken. Det är en vanlig missuppfattning att problemet är att öknarna breder ut sig.

– Men det handlar framför allt om förstörelse av markresurserna, säger Gregoire de Kalbermatten, biträdande generalsekreterare vid Ökenkonventionens sekretariat i Bonn.

Jordens produktionsförmåga försämras på grund av överbetning, felaktiga bevattningsmetoder, som försaltar jorden, okontrollerat svedjebruk och avskogning. Det sker i Sahelområdet i Afrika, men också i Asien, i nordvästra USA och i Medelhavsområdet.

Orsak till konflikter
Jordförstöring och vattenbrist är en orsak till konflikter mellan länder, inte minst i Mellanöstern och Afrika.

Eftersom utarmningen av jorden är en långsam process får problemet för lite uppmärksamhet, anser Kalbermatten. Även om framsteg har gjorts har konventionen mot ökenspridning inte varit någon odelad framgång, säger han.

– Konventionen är underfinansierad och ses inte som tillräckligt angelägen av de rika länderna. Att hejda utarmningen av jorden kan handla om enkla åtgärder som att använda solenergi istället för ved till matlagning, att binda jorden genom skogsplantering. I Kina finns ett ambitiöst program för att återbeskoga eroderade områden och att binda sanddynerna, som ger upphov till sandstormar. Ändå förstörs mer jord i Kina än man lyckas återerövra, säger Gregoire de Kalbermatten.

– Vi måste betrakta ytjorden som en resurs för mänskligheten, som måste skyddas, säger Gregoire de Kalbermatten vid Ökenkonventionens sekretariat i Bonn.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".