Snart gäller bara bara bank- och betalkort.

De gamla bankomatkorten tas bort

Snart kommer de gamla bankomatkorten att försvinna och alla svenskar får lov att använda betalkort som till exempel Visa och Mastercard istället. Det är en ny EU-lag som tvingar alla banker i EU att utfärda kort som fungerar i automater i hela EU.

– De kommer på flera års sikt att försvinna, säger Boo Ehlin, informationschef för Nordea.

Hur många års sikt då?

– Fram till 2010 är det sagt. Det här är en bestämmelse som kommer ifrån EU och den måste vi som EU-medlemmar följa.

EU-regler styr
Enligt den nya EU-lagen där man ska kunna använda bankomatkorten i alla EU-länder kommer alla svenskar att innan 2010 få gå över från de gamla avgiftsfria bankomatkorten till betalkort.

Samtliga svenska banker har nu börjat planera för att lägga ned de gamla korten.

”En procent har gamla korten kvar”
Boo Ehlin, informationschef på Nordea, säger att de endast rör sig om en liten del av bankens kunder som fortfarande har kvar det gamla bankomatkortet.

– Våra kunder har ju fått brev hem om de här förändringarna. Det är klart att det finns några enstaka kunder som tycker att det inte är bra men de allra flesta har ju redan vanliga betal- och bankkort. Det är en väldigt liten andel av våra kunder, jag tror att det är en procent, som har de gamla bankomatkorten kvar, säger Boo Ehlin, informationschef på Nordea.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".