Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fågelvirus smittade mellan människor

Världshälsoorganisationen WHO bekräftade på fredagen det första fallet där fågelinfluensan överförts mellan två människor. Det har skett i Indonesien, men svenska Smittskyddsinstitutet bedömer risken som liten att smittan ska spridas vidare till fler personer.

– Vad man kan förstå av den rapport som WHO har lämnat så har virus inte förändrats utan det är samma virus som har funnits tidigare. Det är ett virus som har svårt för att smitta men det är klart att det visst kan tänkas ske vid enstaka tillfällen som det tydligen har gjort i det här fallet, säger Anders Blaxhult, biträdande statsepidemiolog.

Fågelinfluensan har upptäckts hos fåglar över hela världen, däribland i Sverige, men tidigare har inga fall konstaterats där smittan överförts från människa till människa.

Bekräftar farhågorna
I Indonesien utreds sedan en tid ett antal misstänkta fall och på fredagen bekräftar WHO att smittan överförts mellan människor. Det är en kvinna på norra Sumatra i Indonesien som har smittat flera familjemedlemmar.

Enligt WHO är det en mutation av viruset som gjort att den nu sprids mellan människor, men den nya formen av viruset bedöms inte som mer aggressiv och WHO manar inte heller till någon höjd beredskap mot fågelinfluensan.

Ser ingen anledning till oro
Anders Blaxhult, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet ser idag heller ingen anledning till ökad oro.

– Nej, jag tycker inte att det är någonting som har förändrats. Det gäller ju fortfarande att man inte ska handha sjuka eller döda fåglar på ett sätt där man kan riskera någonting. Vi har ju inte någon fågelinfluensa i landet nu, utan det är ju när man kommer till Indonesien eller länder där viruset finns som det kan vara en risk, säger Anders Blaxhult på Smittskyddsinstitutet.

Daniel Sundbaum
daniel.sandbaum@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".