Martin Adler till vänster i bild med vit keps strax innan han sköts till döds i Mogadishu.

"Svårare skydda journalister i krigszoner"

På fredagen sköts den svenske frilansjournalisten Martin Adler till döds i Somalias huvudstad Mogadishu när han bevakade en demonstration. Eva Elmsäter, ordförande för organisationen Reportrar utan gränser, är oroad över frilansjournalisters säkerhet i konfliktdrabbade områden.

– Det är fruktansvärt att man ska behöva riskera sitt liv för att göra ett bra journalistiskt arbete. Samtidigt vet vi ju att Martin Adler var just på de allra värsta ställena och han hade ju det som ambition, att skildra det som kanske var svårast att komma till. Det har ju sina risker.

– Situationen för journalister som är ute i krigszoner har blivit värre och värre. De senaste åren har situationen blivit oerhört farlig på flera håll i världen, och Somalia där Martin Adler var är ju absolut ett av de farligaste ställena, förutom Irak som kanske är det farligaste, säger Eva Elmsäter.

Enligt Eva Elmsäter, ordförande för Reportrar utan gränser, har det blivit allt svårare att skydda journalister som arbetar i konfliktdrabbade områden.

Hon är framförallt oroad över säkerheten för frilansande fotografer och journalister som Martin Adler som ofta saknar livvakter när de åker ut och ska skildra oroshärdar i världen.

– Det är nästan omöjligt att skydda sig i ett land som Somalia. Som jag förstår så är man verkligen ute efter att skjuta journalister för att skrämma bort journalister från Somalia, säger Eva Elmsäter ordförande för Reporter utan gränser.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".