Metod för dödsstraff i USA får kritik

I USA har frågan om dödstraffet fått ny aktualitet. Nu gäller det metoden med injektioner av flera olika ämnen som ofta används. Kritiker menar att också denna metod kan vara smärtsam för den dödsdömde.

Den läkare som en gång konstruerade injektionsmetoden säger nu att han inte skulle ha gjort likadant idag, rapporterar tidningen New York Times.

Vanligtvis används tre olika ämnen vid en avrättning med injektion, vilket är den mest förekommande metoden numera. Men med stöd av en undersökning där man har mätt mängderna i avrättade fångar ifrågasätter kritiker om det första ämnet används i tillräcklig mängd, det som ska orsaka medvetslöshet och stoppa andningen.

Kan bli plågsamt om det feldoseras
Om det doseras fel eller om injektionerna ges i fel ordning kan resten av avrättningen bli mycket plågsam och det är risk för detta hävdas eftersom läkare och sjuksköterskor oftast vägrar att delta i avrättningar.

Den läkare som skapade avrättningsblandningen 1977 säger till tidningen New York Times att han då räknade med att utbildad personal skulle hantera injektionerna och att han inte skulle ha konstruerat samma blandning idag, utan valt enbart en överdos av det första preparatet.

Säkrare metod obehaglig för åskådare
En säkrare medvetslöshet för den dödsdömde skulle dock kunna innebära en obehagligare syn för de åskådare som bevittnar en avrättning, eftersom denna överdos kan orsaka ryckningar.

Dödsstraffet är aktuellt av och till i USA och nu är det alltså metoden som uppmärksammas. För en vecka sedan beslutade Högsta domstolen att en fånge har rätt att överklaga injektionsmetoden för bland annat dess grymhet. Många sådana överklaganden har gjorts enligt New York Times, men det är rätten att överklaga som Högsta domstolen tagit ställning till, inte frågan om själva injektionen.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".