Shinawatra.

Thailands premiärminister beredd avgå

Den politiska oredan i Thailand har blossat upp med full kraft igen. Orsaken är anklagelser mot regeringspartiet om valfusk. Premiärminister Thaksin Shinawatra konstaterar att han är beredd att avgå på nytt.

Den omtalade premiärministern, tillike stenrike affärsmannen, Thaksin Shinawatra, konstaterar nu att han är beredd att avgå om författningsdomstolen här i Thailand senare den här månaden också anser att hans parti Thai Rak Thai brutit mot vallagarna under valet i april i år.

Det var tidigare den här veckan som den thailändska valkommissionen kom fram till att premiärministerns parti brutit mot åtminstone två vallagar under valet. Bland annat ska ha partiet bland annat ha gett små partier olagligt finansiellt stöd för att de skulle ställa upp i valet. Stora delar av oppositionen bojkottade ju annars valet i protest mot Thaksin.

Partier kan lösas upp
Den thailändska vallagen fastslår att partier som bryter mot bestämmelserna kan upplösas och på tisdag bestäms huruvida anklagelserna mot regeringspartiet ska föras till författningsdomstolen

– Jag kämpar mot krafter som är mycket starkare än jag själv och någon gång måste ju även min tid som premiärministern ta slut, sa den Thaksin och antydde också att han utkämpar en strid som han bara kan förlora.

Avgick efter valet i april
Efter valet i april avgick ju Thaksin en första gång, men återkom i regeringsställning sedan valet ogiltigförklarades av thailändska myndigheter. Ett nytt valdatum har satts till den 15 oktober i år.

Men det är inte bara i själva valfrågan som premiärministern har problem. Flera nyckelpersoner inom hans parti har nämligen avgått på sistone och regeringspartiet förefaller inte må speciellt bra just nu.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".