Förre rebelledaren Abdul-Chalim Saiduallajev dödades.

Tjetjenrebeller hotar med nya attacker

De tjetjenska rebellerna planerar nu för att utöka sina militära aktiviteter till andra delar av Ryssland. Det säger den nye tjetjenske separatistledaren Doku Umarov.

För drygt en vecka sedan dödade den Moskvatrogna tjetjenska polisen den tidigare tjetjenske separatistpresidenten Abdul-Chalim Saiduallajev. Nu varnar hans efterträdare Doku Umarov för att den väpnade kampen mot de ryska trupperna kommer att intensifieras.

– Vi håller på med förberedelser under sommaren för att sedan utöka de militära aktionerna till att omfatta allt fler ryska republiker, säger Umarov på en av rebellernas webbsidor.

Hårdför ledare
Umarov som är känd som en av de mer hårdföra ledarna
hävdar att rebellerna nu håller på att bilda nya förband med olika specialuppgifter.

Trots att rebellerna nuförtiden anses ha allt mindre möjligheter att bekämpa de ryska trupperna så har separatisterna under den senaste tolvmånadersperioden börjat utföra allt fler attacker mot polis och militär utanför själva Tjetjenien.

Däremot säger den nye rebelledaren att han beordrat rebellerna att sluta med omfattande terrorattacker som kan drabba civila.

Tar avstånd från terrorhandlingar
Gisslandtagningen av drygt ett tusen elever och lärare vid en grundskola i staden Beslan 2004 har skadat rebellerna både inom Ryssland och utomlands. Flera hundra människor dödades under den attacken.

Den tjetjenska politiska separatistledningen försöker nu ta avstånd från alla terrorhandlingar. När en terrorgrupp i Irak i veckan uppgav att man tagit fyra ryska diplomater som gisslan gick separatisterna snabbt ut med en vädjan till gisslantagarna att släppa diplomaterna.

Den irakiska terrorgruppen anses ha nära band till al-Qaida och de tjetjenska separatisterna gör nu allt för att inte bli kopplade till al-Qaida. Problemet är bara att separatisterna varit splittrade och den politiska ledningen har inte haft kontroll över de olika rebellgrupperna.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".