Stort anslag till svensk miljöforskning

Forskningsstiftelsen Mistra kommer nästa vecka att besluta om ett av de största anslagen någonsin till svensk miljöforskning. Sammanlagt räknar man med att projektet kommer att kosta 214 miljoner kronor. För de första sju åren anslås 100 miljoner.

Utgångspunkten är den utvärdering av tillståndet för världens ekosystem, som gjordes av FN förra året.

– Många tusen forskare gjorde en bedömning av tillståndet i jordens ekosystem. Många ekosystems kapacitet att leverera nyttigheter för mänskligheten håller på att erodera. Man ska se vår satsning i det perspektivet, säger Olof Olsson som är programansvarig på Mistra.

FN-rapporten fann att 15 av 24 så kallade ekosystemtjänster rasar i utförsbacke. Vi tar inte bara av räntan utan också av kapitalet.

Ohållbart utnyttjande
Det gäller grundvattenresurser, stora floder som inte längre når havet, övergödning, utfiskning av fiskbestånd, nedhuggning av skogar. Det är ett ohållbart utnyttjande, som i sin tur förstör grunden för människors överlevnad.

Den nybildade stiftelsen ska stå under ledning av ett universitet och knyta till sig flera forskningsinstitutioner. Den ska koppla samman både naturvetenskap, social forskning och humaniora.

– För att på ett brett sätt kunna angripa eller förstå frågor kring förvaltning i ekosystem så behöver man både förstå hur de naturliga ekosystemen fungerar och hur samhällssystemen fungerar. Framför allt hur systemen interagerar och påverkar varandra, säger Olof Olsson.

Tre universitet konkurrerar
Avgörandet står mellan universiteten i Stockholm, Göteborg och Umeå. Den utländska forskargrupp, som har utvärderat ansökningarna anser att Umeå och Stockholm är jämbördiga när det gäller organisationen av forskningen.

När det gäller den vetenskapliga kvalitén anser gruppen att Stockholm har det mest spännande och genomtänkta förslaget.

Frågan är hur forskningsresultaten så småningom ska förmedlas till dem som berörs av de negativa trenderna när ekosystem utarmas.

– Den generella kunskapen ska kunna användas i princip vilka system som helst. Det är allt ifrån lokala frågor till exempel hur man ska hantera ett mindre vattendrag till mer globala system, hur klimatsystemen påverkar ekosystemen, säger Olof Olsson.

Är det verkligen mer forskning som behövs. Är inte det viktigaste att göra saker i de här systemen som håller på att utarmas?

– Jo, men det gäller att göra rätt saker också. Därmed inte sagt att vi ska sitta och vänta i tio år tills det kommer nya forskningsresultat utan vi ser att forskningen hela tiden ska ske i samverkan och dialog med människor som gör saker i praktiken, säger Olof Olsson, programansvarig på forskningsstiftelsen Mistra.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".