KO kritisk till slopade bankomatkort

Konsumentombudsmannen vill behålla de avgiftsfria bankomatkorten. Nordea vill avskaffa avgiftsfria kort till år 2010. Men ställföreträdande KO, Marianne Åbyhammar, anser att det är tillräckligt svårt att komma åt sina banktillgångar som det är idag.

– Jag tycker att det skulle vara olyckligt om de gör det. Det är viktigt att bankerna också tillhandahåller rena bastjänster särskilt som att det är allt svårare att komma in i ett bankkontor och bara ta ut pengar. Det påverkar valfriheten. Den som inte vill leva på kredit eller utsätta sig för möjligheten att handla på kredit har ju inget val om man bara tillhandahåller bankomatkort med ett kreditbelopp, säger Marianne Åbyhammar.

Det är med hänvisning till nya EU-regler som Nordea vill avskaffa dom avgiftsfria bankomatkorten till 2010. Nya kort ska fungera i hela EU är det tänkt.

Får betala varje år
Enligt Nordea är det bara en procent av kunderna som har de gamla korten. De hänvisas i stället till Nordeas bankkort för 288 kronor per år.

Även Föreningssparbanken har slutat med avgiftsfria bankomatkort men här tänker man inte tvinga någon att byta till nya bankomatkort med kredit.

Konsumentombudsmannen vill försäkra sig om att enkla banktjänster blir kvar. I dag finns det banker som bara tar emot kunder om de först beställer tid, säger Marianne Åbyhammar.

Bankkunder med betalningssvårigheter kan ju ha problem att få avgiftsbelagda kort.

Hoppas de gamla korten får vara kvar
KO hoppas att Sverige ändå kan få behålla de gamla bankomatkorten.

– Jag hoppas att det kommer att vara en regler som är frivillig för medlemsländerna att anpassa sig till så att det fortfarande är möjligt för bankerna att tillhandahålla en bastjänst med ett kort som bara är knutet till bankkontot, säger ställföreträdande konsumentombudsman Marianne Åbyhammar.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".