Kvinnliga civilpoliser ska stoppa tafsarna.

Tunnelbanetafsare jagas i New York

I New York har polisen slagit till mot ett problem som drabbar stadens kvinnor – närgångna män som tafsar i trånga tunnelbanetåg. Med hjälp av civilklädda kvinnliga poliser greps 13 män under två dygn.

– Problemet är ganska vanligt, säger Lizzie från Brooklyn, som själv upplevt det många gånger.

Vanligt problem
Tafsning tycks vara vanligt om man får tro rapporteringen efter den operation som polisen gjort och där man med kvinnliga poliser som lockbete grep 13 personer.

Problemet tycks vara internationellt. Enligt New York Times har man i Japan och Mexiko särskilda tunnelbanevagnar för kvinnor.

Kvinnliga poliser
I New York hoppas man att det ska vara avskräckande för potentiella gärningsmän att veta att det kan vara en kvinnlig polis man gnider sig emot.

Tunnelbanetafsarna beskrivs av en polis i New York Daily News som ett livskvalitetsproblem. Det är ett uttryck som ofta använts i New York de senaste åren när myndigheterna styrt upp staden och tagit sina invånare i örat, från gatuförsäljare och taxiförare, till folk som för oväsen och dricker utomhus, och nu alltså också dem som tafsar i tunnelbanan.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".