Islamiska förbundet hotar utesluta kritiker

Olagliga utbetalningar och olagliga anställningar ska ha förekommit inom Islamiska förbundet i Sverige. Det har en intern kommitté kommit fram till, enligt ett dokument som Ekot tagit del av.

Islamiska förbundet är en av islams viktigaste centralorganisationer i Sverige. Den byggde och driver moskén i Stockholm.

– Vi har olika avdelningar och organisationer. Ibland kan de göra överträdelser och försöka att få så mycket makt som möjligt. Det är saker som händer inom varje företag och varje verksamhet, säger Abdirisak Waberi, som är talesman för Islamiska förbundet i Sverige.

Internt protokoll
Dokumentet är ett internt protokoll, som börjar med en känd vers ur Koranen, ”om du dömer ibland dem, ska du döma rättvist”. Citatet används ofta i domstolar i arabiska och muslimska länder.

Kommittén, som tillsatts för att reda ut svåra interna motsättningar, skriver: ”Alla olagliga anställningar och utbetalningar av pengar ska stoppas.”

Etniska motsättningar
Det handlar också om finansiella brister och slutenhet, ökade etniska motsättningar och om att ”förbundet och dess institutioner har betraktats som en mjölkko där vinnaren är den som mjölkar mest.”

Man kan även läsa att ”tron” och ”gudsfruktan” försvagats.

Islamiska förbundet i Sverige är det muslimska Sveriges viktigaste paraplyorganisation. Det har funnits sedan början på 80-talet. De byggde och driver Stockholmsmoskén på Södermalm.

Medger oegentligheter
Exakt vad som inträffat vill talesmannen Abdirisak Waberi inte säga, men han medger att utbetalningar och anställningar inte skötts korrekt.

– Det kan vara en fråga om vem som har rätt att anställa eller vem som ska vara med på anställningsintervjun. Har personerna något att säga om en anställning eller inte. Det är interna angelägenheter, säger han.

Den kommitté inom Islamiska förbundet, som skrivit dokumentet, har förhört en mängd medlemmar och hotat flera med att de kan uteslutas om de inte rättar sig efter kommitténs beslut.

Kritiska mot ledningen
Ekot har varit i kontakt med sex av dem. I samtal säger flera att det handlar om att de varit kritiska mot ledningen av förbundet, men ingen vill bli intervjuad av rädsla för att uteslutas. En av dem säger sig inte längre ha någon konflikt med förbundet.

Abdirisak Waberi hävdar att de utpekade brutit mot stadgarna, men vill inte säga hur.

– Det kan jag inte säga. Det handlar om medlemmarnas integritet, säger Abdirisak Waberi, talesman för Islamiska förbundet i Sverige.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".