Oskarshamns kärnkraftverk.

SKB bygger slutförvar för kärnavfall

Just nu planerar Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, första delen i slutförvaret av det svenska kärnavfallet. I slutet av september väntas SKB lämna in en ansökan om att få bygga en inkapslingsanläggning för det utbrända kärnbränslet i Oskarshamn.

Kapslarna ska kunna hålla för långa tidsrymder 500 meter ner i graniten. Det innebär att de måste vara robusta, säger Saida Engström som arbetar med tillståndsfrågor på SKB.

Kapslarna kommer att bli fem meter långa och tillverkas av koppar med fem centimeter tjocka väggar.

4 500 kapslar behövs
Man räknar med att det kommer att behövas 4 500 kopparkapslar för det svenska kärnavfallet. Kapslarna bör stå emot korrosion i 100 000 år, kunna tåla vattentrycket och ska bakas in i bentonitlera 500 meter ner i berggrunden. Ingen radioaktivitet ska få nå jordytan.

– Man måste räkna med att någon kapsel kan gå sönder och ändå ska inte det här materialet komma upp till biosfären, till där människor och natur behöver ha det rent, säger Saida Engström.

Har man bestämt sig för att den här inkapslings-metoden, KBS 3-metoden, är den rätta även om inte alla beslut är tagna?

– SKB:s ansökan gäller KBS 3-metoden. Men sedan ska ju samhället ge oss kvitto på att man tycker att det är rätt val eller inte. Vilken inställning har då SKB till den pågående diskussionen om alternativ till KBS 3-metoden, till exempel djupa borrhål tre till fem kilometer ner under grundvattennivå?

– Frågan diskuteras i Storbritannien, den diskuteras i Frankrike och andra länder, och det är ingen tillfällighet att Storbritannien för bara två månader sedan satsade på samma koncept som Sverige. Det gör Frankrike också. Ett avfall som du måste trycka ner fyra kilometer ner i ett hål i berget vet du inte hur det ligger där nere. Vad händer om den fastnar halvvägs? Man måste ha en process för hantering så att man kan kontrollera varje steg, säger Saida Engström.

Söker bästa platsen
För närvarande pågår bergundersökningar både i Forsmark och Oskarshamn för att hitta bästa plats för slutförvaret. Att inkapslingsanläggningen nu läggs i Oskarshamn kommer inte att bli styrande för var hela slutförvaret placeras, säger Saida Engström.

– Det som måste få avgöra är säkerheten på den plats vi väljer. Det är geologin och de lokala förhållandena, säger Saida Engström på SKB.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".