Stockholmare har ändrat sig.

Stockholmare ändrar sig om trängselskatt

Försöket med trängselskatter i Stockholm har gjort att trafiken till och från innerstaden har minskat. Men hur påverkar försöket enskilda stockholmares resvanor?

Etnologen Greger Henriksson på Stockholms länsmuseum har intervjuat ett antal Stockholmsfamiljer om försöket.

– Den känslomässiga reaktionen som kom i början att man bestämde sig för att inte skaffa transponder eller att inte köra bil var mer en markering. I själva verket kanske man har kört bil eller inte alls ändrat sina vanor, säger etnologen Greger Henriksson.

Pågått i sju månader
Morgontrafiken rusar förbi. Vi står vid en betalstation vid en av infarterna till Stockholm city. Den 31 juli stängs betalstationerna av, då har försöket med trängselavgifter pågått i sju månader.

Under försökets fem första månader har trafiken till och från innerstaden minskat. Vid senaste mätningen i maj var minskningen 22 procent jämfört med samma period förra året.

Men hur påverkar försöket Stockholmarnas resande?

Etnologen Greger Henriksson har intervjuat 20 Stockholmsfamiljer som för resedagbok före, efter och under försöket.

– Av dem är det några som har ställt bilen. Det är ofta så att man istället för att köra hela vägen, som man kanske gjorde flera gånger i veckan förut, så infartsparkerar man för det mesta. Det är en sådan enkel skillnad det kan handla om, säger han.

Mer positiva nu
Under försökets gång har invånarna i Stockholms län blivit allt mer positiva till ett permanent införande av trängselskatt.

I dag skulle nästan hälften, 48 procent, av länsinvånarna rösta ja till skatten vid en omröstning medan de som skulle säga nej har minskat från 59 till 43 procent, enligt en undersökning från miljöavgiftskansliet i Stockholm.

– Av dem som vi har intervjuat på slutet så är det faktiskt några stycken som har sagt att de från början var skeptiska men att de nu har sett vad som har hänt och det har passat dem ganska bra. Några har sagt att de har gjort en total helomvändning och nu tycker att det är bra när de sett att det fungerar, säger Greger Henriksson.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".