Oro i Nordirland inför söndagsmarsch

I Nordirland ökar spänningen nu inför marschsäsongen, som börjar på allvar i helgen. Då protestantiska organisationer i åminne av historiska händelser paraderar, delvis genom katolska områden. På söndag genomför Orangeorden sin årliga parad i Portadown.
Efter veckor av oroligheter i Nordirland befaras att marscherna ska leda till allvarliga våldsamheter. Rykten om planerat mord Brittisk polis har, enligt tidningsuppgifter, de senaste dagarna förstärkt bevakningen kring ledande politiker runtom i Storbritannien. Det ryktas om att en utbrytargrupp från irländska republikanska armén, IRA, planerar att inom kort mörda en ''tongivande offentlig person''. ”Det Verkliga IRA” Det finns flera kvarvarande utbrytargrupper från IRA, som motsätter sej fredsuppgörelsen på Nordirland. I det här fallet tror man att det är terroristgruppen Det Verkliga IRA, som planerar nya mord. Den grupp som tog livet av 29 personer i ett bombattentat i Omagh för fyra år sedan. Protestanterna missnöjda Annars är det nu mest från protestantiskt håll som missnöjet mot freduppgörelsen ökar. Medan katolikerna fått ökat självtroende på senare tid genom större politiskt inflytande, tycker många protestanter att de fått göra eftergifter utan att få tillräckligt i utbyte. Blair upprörd När Storbritanniens premiärminister Tony Blair var i Dublin i torsdags för att diskutera nordirlandsfrågan, sa han att republikanerna inte kan delta i en demokratisk utveckling, och samtidigt ägna sig åt våld. Oroliga veckor Men de senaste veckorna har flera gånger oroligheter blossat upp i Belfast. När protestantiska och katolska ungdomsgäng drabbat samman och kastat stenar och flaskor på varandra. Paramilitära grupper sägs också vara aktiva, vilket bidragit att spänningen växt inför den protestantiska marschsäsongen, som inleds på söndag då Orangeorden genomför sin årliga parad i Portadown.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".