Inte lika populärt längre.

Golfspelarna blir färre - klubbar drabbas

De senaste decenniernas folkvandring till golfbanorna ser ut att vara över. Nya medlemmar strömmar inte till i samma takt som tidigare och under de senaste två åren har en handfull klubbar tvingats i konkurs.

Mats Enkvist, generalsekreterare i Svenska Golfförbundet, säger att det har blivit besvärligare för en del klubbar.

– Det är absolut ingen kris men det är en större spridning av hur det går per klubb. Vissa klubbar går idag bättre än någonsin medan andra klubbar har det jättejobbigt, säger han.

Minskade för första gången
Förra året minskade antalet golfspelare för första gången enligt statistik från Svenska Golfförbundet – från drygt 604 000 år 2004 till fjolårets drygt 598 000. Många klubbars verklighet går nu istället ut på att jaga kostnader och öka intäkter.

Golf är kanske inte så trendigt längre, men det handlar framförallt om en återgång till en mer normal situation, där medlemskurvan planar ut, säger Mats Enkvist.

– Det här extradraget, att man drar folk som kanske egentligen inte är golfare, har upphört nu. Nu drar vi mer normalt till golfsporten igen.

Köerna är borta
Klubbar som Ekot talat med säger att köerna nu är borta, det finns lediga platser i juniorträningarna och några mindre klubbar uppger att de har tappat en del medlemmar.

Lysegårdens golfklubb i Kungälv är stabil men det märks att rushen är över, säger intendent Eva Maj Andersson. En del tycker att det är för dyrt. Avhoppen kan säkert bli fler och då måste klubbarna stå rustade, säger hon.

– Det gäller att vara med på tåget så att man tänker längre fram, att man försöker att behålla sina medlemmar och göra så mycket för dem så att de stannar i klubben, säger hon.

När tror du vi får se den första golfklubben där markerna plöjs upp?

– Det vill jag inte se. Nej, det tror jag inte. Det finns alltid folk som vill spela golf, säger Eva Maj Andersson, intendent, Lysegårdens Golfklubb i Kungälv.

Clara Osvald, Göteborg
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".