Försoningsplan ska stoppa våldet i Irak

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki presenterade på söndagen en plan som han hoppas ska skapa försoning och stoppa våldet i Irak. Bland annat utlovas motståndare till regimen amnesti om de inte har dödat civila eller begått andra allvarliga brott.

I 24 punkter redogör premiärminister al-Maliki för hur han tänker sätta stopp för de våldsamheter som har plågat Irak sedan den USA-ledda invasionen våren 2003.

Förutom amnesti till de motståndare som inte har blod på händerna skall landets säkerhetsstyrkor, poliser och militärer förstärkas, men också avpolitiseras. Bland annat har inrikesministeriets egna shiamuslimska polisstyrkor anklagats för att ha mördat hundratals sunnimuslimer.

Mänskliga rättigheter iakttas
I fortsättningen skall också reglerna för mänskliga rättigheter, som ofta nonchaleras av alla parter i Irak, iakttas i alla aktioner där polis och militär deltar. Offer för misstag både under den nuvarande regimen och under Saddam Husseins styre skall kompenseras och de skyldiga skall straffas.

Man kommer också att ägna särskild uppmärksamhet åt hur alla de offentliganställda som sparkades från sina jobb efter Saddam Husseins fall har behandlats. Många av dem har bara begått ett brott: att ha ett obetydligt jobb någonstans i diktatorns stora administration.

Nu skall en dialog inledas med de fredliga motståndsgrupperna men de verkligt hårda motståndarna, de militanta grupper som står bakom det så gott som dagliga dödandet i Irak, kan inte räkna med någon försoning.

Militanta grupper har ingen nåd att vänta
För dem, som enligt al-Maliki, har valt att följa satans väg finns ingen nåd att vänta. Inga överenskommelser kommer att träffas med dem såvida de inte ger upp och låter sig ställas inför rätta.

Därmed kan man inte heller förvänta sig att planen kommer att sätta stopp för dödandet i Irak.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".