Urskog eldas upp.

Kommunala värmeverk eldar med urskog

De höga oljepriserna och övergången till biobränsle har lett till att gammal skyddsvärd skog har börjat användas för att fliselda och värma upp kommunerna. Det är hävdar Frédéric Forsmark, naturvårdare i Norrbotten.

– Vi stöter på det här titt som tätt när vi är ute i fjällnära trakter, säger Frédéric Forsmark, som arbetar med naturvårdsfrågor på länsstyrelsen i Norrbotten.

Vilka belägg har ni för det?

– I våra inventeringar gör vi naturvärdesbedömningar och vi ser ju vad det är för skog som har avverkats. Vi har den kunskapen, säger han.

Persson presenterar kommissionsrapport
Senare denna vecka ska statsminister Göran Persson presentera sin oljekommissions slutrapport. Minskningen av oljeanvändandet i Sverige har inneburit att mer och mer ved och annat biobränsle används istället för olja för uppvärmning.

Men nu kommer alltså vittnesmål att en del av det flis som bränns upp i kommunala värmeverk kommer från mycket gammal urskog i fjällnära områden, den skog som är extra värd att skydda ur natursynpunkt.

Det handlar om skog som ibland är flera hundra år gammal.

Kan få tillstånd
I regel har man fått tillstånd för att hugga ner skog men enligt Frédéric Forsmark på länsstyrelsen gör avverkningen att oersättliga naturvärden försvinner. Han jämför det med att elda upp tavlor på Nationalmuseum för att värma Stockholm.

– Det pågår kontinuerligt. Så som vi ser det så påträffar vi det kontinuerligt att det avverkas skogar med höga naturvärden, framförallt närmare fjällen där det fortfarande finns relativt mycket sådan skog, säger han.

Orsaken till avverkning av urskogen är det som vissa beskriver som en ”Klondyke-stämning”, nämligen att minskningen av oljan gör att skogens värde som källa för uppvärmning ökar och därför huggs även den riktigt gamla skogen ner.

Upprör mp-politiker
Miljöpartiets Karin Svensson Smith är upprörd över uppgifterna om avverkningen och kräver i en skriftlig fråga till miljöministern besked om hur urskogen ska skyddas.

– Vi har en internationell konvention om biologisk mångfald och det har vi följt upp med riksdagsbeslut i stor politisk enighet. Men då måste man ju också se till att efterleva de besluten. Skogen ska fylla väldigt många funktioner och just nu är det väldigt stort fokus på att ersätta olja, och det kan jag förstå. Men det ska inte innebära att vi därmed gör av med de som är ett hem för de växter och djurarter som har svårt att hävda sig, säger miljöpartiets Karin Svensson Smith.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".