Säldöden sprider sig

Sedan i slutet av maj har mer än 400 döda sälar hittats längs kusten mellan Malmö och Strömstad. Sälarna misstänks ha drabbats av valpsjukeviruset PDV som 1988 slog ut 60 procent av sälstammen i Västerhavet.
Under de kommande veckorna väntas antalet döda sälar öka kraftigt. Hittills i veckan har omkring 150 döda knubbsälar påträffats bara i nordvästra Skåne. Ett stort antal döda sälar har hittats i nordvästra Skåne och i Halland den senaste veckan. Och många fler sälar kommer att dö i sommar eftersom virussmittan ännu är i spridningsfasen. 1988 slogs stora delar av sälstammen ut - sedan dess har sälstammen återhämtat sig och är dubbelt så stor nu. Nu är läget värst i Skåne och Halland, och om några veckor tror forskarna att säldöden ska drabba sälarna läng Bohusläns kuster. Hur många som hittas beror på vindar och strömmar. Valpsjukeviruset gör att djuren möter en plågsam död, berättar marinbiolog Kristin Johansson. – När de får det här viruset så blir de känsliga, och får infektioner, som lunginflammation. Då hostar sälarna sönder lungorna och kan inte dyka för att skaffa mat, säger marinbiolog Kristin Johansson Kan det smitta andra djur? – Ja, det kan smitta hundar, eftersom det är valpsjukevirus, men de brukar vara vaccinerade, säger Kristin Johansson
Anna Hanspers, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".