Butiksrån kan förebyggas menar Handels

Antalet butiksrån fortsätter att öka, berättade vi i Ekot på fredagen Nu riktar Handelsanställdas förbunds ordförande kritik mot Arbetsmiljöverket. Fler butiksrån skulle kunna förhindras om verket skulle hjälpa utsatta butiker, säger Handelsanställdas förbundsordförande.
Idag har arbetsgivaren skyldighet att anmäla ett rån, våld och hot mot personal till arbetsmiljöverket. Säkerhetsrutinerna är bristfälliga i många butiker, tycker Handelsanställdas förbundordförande Ninel Jansson – Det är alldeles för många butiker som har lättillgängliga kontanter, och så utgår man ifrån att ett rån inte händer. Idag kan många butiksrån förhindras, säger Ninel Jansson, som också skulle välkomna ett förbud mot ensamarbete. Bara hälften av rånen rapporteras Många gånger kan ett besök från arbetsmiljöinspektionen leda till att arbetsplatsen gör förändringar i arbetsmiljön som försvårar för gärningsmän att göra ett oplanerade brott. Troligen rapporteras mindre än hälften av alla butiksrån till Arbetsmiljöverket. Vilket kan innebära att de anställdas arbetsmiljö förblir oförändrad och att butiksrån kan komma att återupprepas. Mediarapportering räcker inte Men att Arbetsmiljöverket skulle börja agera när de fått information om brott, exempelvis genom media, vilket förbundordförande Ninel Jansson tycker vore rimligt - avfärdar Generaldirektören för arbetsmiljöverket Kenth Pettersson. – Vi kan inte basera vår tillsynsverksamhet på tidningsartiklar, det skulle vara lite absurt. Men om Handels tycker att det är ett bra sätt så får de gärna läsa tidningar och rapportera till oss, säger Kenth Petterson Men att så få brott rapporteras till Arbetsmiljöverket, har verket inte någon skuld i. – Det finns inte några bristande rutiner hos oss. Däremot brister det i att arbetsgivare inte anmäler allvarliga händelser till oss, säger Kenth Pettersson, generaldirektör för arbetsmiljöverket
Maria Repitsch, Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".