Ett av världens mest spridda vapen.

FN diskuterar illegal vapenhandel

När FN:s stora konferens om illegal vapenhandel inleds i New York på måndagen har de som vill öka kontrollen av automatgevär och andra mindre vapen fått stöd av bland andra konstruktören av det vapen som bär hans namn, Michail Kalasjnikov.

Den snart nittioårige gamle militären Kalasjnikov har uttalat sig inför konferensen i New York och uttryckt bestörtning över hur det vapen han konstruerade en gång i tiden används runt om i världen, bland annat av barn.

Kalasjnikovs ryska konstruktion anses vara den mest spridda och enligt beräkningar finns 100 miljoner vapen i omlopp. Nu ger alltså konstruktören själv sitt stöd till dem som vill ha kraftfullare satsningar för att stoppa spridningen.

Tuffare tag utlovades för fem år sedan
I två veckor ska FN diskutera den illegala vapenhandeln och följa upp ett möte för fem år sedan, som utlovade tuffare tag. Frågan är hur det blev med resultatet.

FN-chefen Kofi Annan säger att medan vi ofta är bekymrade över massförstörelsevapen, så är det med mindre vapen det mesta dödande sker idag, om det så är i Darfur, Kongo eller någon annanstans.

1 000 döda om dagen är en siffra som nämns.

Amnesty International trycker på
FN:s medlemsländer kommer att pressas av bland annat Amnesty International som kräver en internationell överenskommelse som ska hindra att vapen säljs till sådana som sannolikt kommer att missbruka dem.

Ett förslag i den riktningen kommer enligt nyhetsbyrån AP från Storbritannien och ska redan ha fått stöd av flera afrikanska länder, men inte av exempelvis USA och Kina.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".