Världens största stålföretag i storaffär

Efter många turer verkar nu en jätteaffär mellan världens två största stålföretag vara klar. Det Luxemburg-baserade stålföretaget Arcelor säger överraskande ja till ett samgående med Mittal Steel. Valet har stått mellan det företaget och ryska Severstal.

Skam den som ger sig. Lakshmi Mittal, ägaren till Mittal Steel, har i snart ett halvår uppvaktat Arcelor för att slå samman de två stålgiganterna, men fått nobben om och om igen.

I vintras bemöttes han med stor misstänksamhet från såväl den franska, belgiska och spanska regeringen. De uttryckte oro för jobben och kommentatorerna undrade vad indiern hade i sikte, fastän han är britt.

Budet höjdes i maj
Trots att budet höjdes rejält i maj, vände sig Arcelor i stället österut och sa sig ha kommit långt i förhandlingarna om en sammanslagning med ryska Severstal.

Men efter att Mittal åter höjt budet mjuknade motståndet.

På söndagen satt Arcelors styrelse i ett maratonmöte och beslutade efter att ha vägt de två föreslagna sammanslagningarna mot varandra att ändå rekommendera aktieägarna att anta Mittals bud.

Tio procent av världsmarknaden
Gör de det, så skapas nu företaget Arcelor-Mittal, som kommer att kontrollera hela 10 procent av världsmarknaden inom stål.

Den årliga produktionen blir upp emot 120 miljoner ton per år, tre gånger mer än den närmaste konkurrenten, japanska Nippon Steel.

Omsättningen beräknas till 60 miljarder euro, ungefär 550 miljarder kronor och Arcelor-Mittal får 320 000 anställda.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".